Златно билково масло - натурален продукт с много ползи за здравето

Златно билково масло - натурален продукт с много ползи за здравето

Златното билково масло, известно още и като "Златно масло" e взаимствана от традиционната индийска напитка "Златно мляко". Това масло е здравословна комбинация от бял трън, куркума, цейлонска канела, джинджифил и черен пипер.

Златното билково масло е изключително полезно за здравето на човека и често се използва като алтернативно средство за повишаване на имунитета и предпазване от болести.

Представяме Ви няколко доказани ползи от златното билково масло.

Антиоксидант

Маслото от бял трън, като част от състава на златното билково масло притежава антиоксидантно, противовъзпалителното и антитоксичното действие. Много систематични проучвания изследват ефикасността на белия трън при лечението на чернодробни заболявания, в частност, алкохолно чернодробно заболяване и хепатит В и С. Маслото от бял трън помага за по-бързо разсейване на симптомите на задържане на жлъчна течност и редукция в индиректния билирубин.

Една от ключовите съставки на златното е куркумата - подправка, популярна в азиатската кухня, която придава специфичния цвят на маслото.

Активният компонент в куркумата се нарича куркумин. Той се използва в аюрведичната медицина от векове поради силно изразените си антиоксидантни свойства.

Антиоксидантите са съединения, които се борят с увреждането на клетките, защитавайки тялото от оксидативен стрес. Антиоксидантите са от съществено значение за функционирането на клетките. Проучвания доказват, че диетите и хранителните режими, които са богати на антиоксиданти могат да помогнат за намаляване на риска от разтвитието на инфекции и болести.

Рецептата за златно билково масло включва също цейлонска канела и джинджифил - и двете от тях имат впечатляващи антиоксидантни свойства.

Намалява възпалението и болките в ставите

Смята се, че хроничното възпаление играе важна роля при хронични заболявания, включително рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и др. Поради тази причина диетите, богати на продукти, които съдържат противовъзпалителни съединения, могат да намалят риска от поява и развитие на подобни заболявания.

Съставките на златното масло имат мощни противовъзпалителни свойства.

Изследване, публикувано в изданието The Journal of Alternative and Complementary Medicine през 2009 г., сравнява действието на куркумин и ибупрофен при 107 човека, които страдат от артроза на коленните стави. Резултатите са категорични - активната съставка на куркумата се справя с болката и възпалението не по-зле от ибупрофена. Това превръща жълтата подправка в природен аналгетик, който може да има голяма ползва в борбата със ставните заболявания.

Освен това куркуминът е повлиял по-добре на общото възпаление и не е показал нежелани странични реакции.

Подобрява паметта и мозъчната функция

Златното билково масло е полезно за мозъка!

Проучвания показват, че куркуминът повишава нивата на BDNF - невротичен фактор, който се произвежда в мозъка. BDNF е съединение, което помага на мозъка да формира нови връзки и насърчава растежа на мозъчните клетките. Ниските нива на BDNF могат да бъдат свързани с мозъчни разстройства, включително Алцхаймер.

Джинджифилът, който е част от златното масло също засилва мозъчната функция като подобрява времето за реакция и паметта. Консумацията на джинджифил предпазва от забавяне на мозъчната функция настъпващо с напредването на възрастта.

Предпазва сърцето

Сърдечните заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб. Куркумата, цейлонската канелата и джинджифилът, които са съставки в златното билково масло са свързани с намаляване на риска от развитие на болести на сърцето.

Само 10 капки от маслото, приети сутрин ще действат превантивно срещу инфаркт на миокарда и ще подобри общото състояние след коронарен байпас.

Регулира кръвната захар

Както вече научихте, в рецептата на златното масло са включени цейлонска канела и джинджифил. Тези две подправки могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвна захар.

Всекидневната консумация на канела понижава кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност. Клетките, устойчиви на инсулин, са по-малко способни за преработят захарта в кръвта ви, което означава че понижаването на инсулиновата резистентност обикновено води до понижаване и на нивата на кръвната захар.

По подобен начин, редовният прием на малки количества джинджифил подпомага понижаването на нивата на кръвната захар.

Против вируси и бактерии

В Индия използват съставките на златното билково масло като домашно лекарство против грип и настинки. Всъщност едно от отличителните качества на златното масло е способността му да повиши имунитета.

Куркуминът има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, които могат да помогнат за предотвратяване и борба с инфекциите.

Органичните съединения, които джинджифилът съдържа могат да инхибират растежа на някои бактерии. Подправката успешно се бори с човешкия респираторен синцитиален вирус (HRSV), често срещана причина за респираторни инфекции.

По подобен начин лабораторните тестови изследвания показват, че цинамалдехидът, активното съединение в цейлонската канела, може да предотврати растежа на бактериите. Освен това може да помогне за лечение на инфекции на дихателните пътища, причинени от гъбички.

За да обобщим с няколко думи - Златното билково масло има силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подкрепят и засилват имунната система.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.