Ползите и лечебните свойства на ЧЕРНИЯ БЪЗ

Ползите и лечебните свойства на ЧЕРНИЯ БЪЗ

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА ЧЕРНИЯ БЪЗ:

Плавно навлизаме в темата за ползите на черния бъз. Преди това обаче ни остава да преминем през една друга тема – черен бъз и лечебни свойства. В съдържанието на черния бъз се откриват редица полезни съставки – витамини, минерали, макро - и микроелементи, а също и биофлавоноиди. Сред най-познатите и полезни съставки са калцият, цинкът и селенът. Добре е да запомните, че в дървото се съдържат завидни количества желязо, което го прави изключително мощен енергиен тоник за организма не само при възрастни, но и при деца. Сред основните лечебни и полезни свойства на бъза са:

  • Антиоксидантни свойства – Силните си антиоксидантни свойства черният бъз дължи на флавоноидите, които се съдържат в него. Те подпомагат работата на клетките и предотвратяват появата на клетъчни увреждания.
  • Имуностимулиращи свойства – Славата на дървото черен бъз, като един от най-мощните имуностимулатори, не е случайна. Благодарение на тези си свойства, той осигурява защита срещу бактерии и инфекции, като увеличава енергията и подобрява метаболитните процеси и храносмилането.
  • Подхранващи организма свойства – Приемът на черен бъз носи на организма голямо количество хранителни вещества – витамини А, В и С, мед, фосфор, калий, желязо, протеини и фибри.

КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ НА ЧЕРНИЯ БЪЗ

Дойде дългоочакваният момент, в който ще ви разкажем нещо много важно за дървото черен бъз – ползите от приема му. Като чудото на българската медицина, черният бърз се слави с немалко такива. Сред тях са:

УКРЕПВА ИМУННАТА СИСТЕМА

Най-важната и добре позната полза на растението е имуностимулиращото му свойство. Витамините, които се съдържат в него, спомагат да поддържането на оптимално здраве във всеки организъм. Грижейки се за имунитета, растението намалява риска от грип и вирусни инфекции. Също така може да облекчи симптомите, когато заболяване от такъв вид е вече налице.

ГРИЖИ СЕ ЗА СЪРЦЕТО

Черният бъз, и по-точно неговите плодчета, могат да помогнат за намаляването на мазнините в кръвта, което от своя страна намалява “лошия” холестерол. Освен това обаче, фибрите, които се съдържат в плодчетата, се грижат за производството на “добрия” холестерол. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди, може да се смята, че черният бъз може да предпазва тялото от различни сърдечни заболявания. Намалявайки пикочната киселина в организма, която води до повишаване на кръвното налягане, билката косвено участва и в регулирането му.

РЕГУЛИРА КРЪВНАТА ЗАХАР

Приемът на черен бъз естествено увеличава производството на инсулин в тялото, което води до по-ниски нива на кръвната захар. За целта се използват както цветът, така и плодовете на растението. Рискът от това диабет тип 2 да причини някакво внезапно сърдечно заболяване е висок, регулирайки кръвната захар обаче, бъзът значително го намалява.

ОБЛЕКЧАВА БОЛКИТЕ В КОСТИТЕ

Противовъзпалителните свойства на дървото се справят с болежките и възпаленията, а високото съдържание на минерали съдейства за заздравяването на костите и развитието на нова костна тъкан. Това, от своя страна, предпазва организма от появата на остеопорозата.

ИМА ДИУРЕТИЧНО И РАЗХЛАБИТЕЛНО ДЕЙСТВИЕ

Като диуретик, черният бъз насърчава производството и изхвърлянето на урина. По този начин се улеснява и работата на бъбреците. Освен това се смята, че растението може да бъде естествен лаксатив при продължителна констипация. Много често диуретици и слабителни лекарства се налага да се приемат от по-възрастни хора.

СПРАВЯ СЕ СЪС СИНУЗИТ

Отново благодарение на антиоксидантните си и възпалителни свойства, черният бъз се смята за натурална и качествена алтернатива на лекарствата срещу възпаление на синусите. Изследванията все още не са се произнесли категорично по въпроса, но се смята, че растението има положително въздействие, особено при по-леки и слаби форми на синусови инфекции.

ГРИЖИ СЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА И КОСАТА

Съставките в плодовете и цветовете на черния бъз го правят предпочитана алтернатива за създаването на разнообразни козметични продукти. Биофлавоноидите, антиоксидантните и високото съдържание на витамин А имат истински благоприятно въздействие върху здравето на кожата. Но не само! Някои изследвания показват, че билката може да помогне за предотвратяването на преждевременното побеляване на косата.

ВЪЗМОЖНО Е ДА ВЗАИМОДЕЙСТВА ВЪРХУ РАКОВИТЕ КЛЕТКИ

Една популярна, но все още далеч непотвърдена полза на черния бъз, е че може да има въздействие върху появилите се ракови клетки и да предотврати появата на нови. Идеята зад тези твърдения се свързва с богатото съдържание на антоцианини, за които се смята, че имат антиканцерогенни, терапевтични и фармакологични свойства. Някои от досега проведените изследвания показват, че както европейските разновидности на черен бъз, така и американските проявяват антиканцерогенни свойства при участващите лица. Въпреки това са необходими още много изследвания, които да потвърдят или отхвърлят тази хипотеза.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.