NIGELLA SATIVA - ЧУДОДЕЙНОТО ЛЕЧЕБНО СЕМЕ ОТ ЧЕРЕН КИМИОН

NIGELLA SATIVA - ЧУДОДЕЙНОТО ЛЕЧЕБНО СЕМЕ ОТ ЧЕРЕН КИМИОН

Семената на черния кимион са толкова лековити, че непременно трябва да ги включите в диетата си! Наричат ги „лек за всичко”…

Доказано ефикасен срещу най-страшните и опасни за живота заболявания, включващи рак, но без да се ограничават само до него, бактерии, вируси, язви, диабет, хронично възпаление, заболявания на черния дроб и панкреаса, гъбички и смъртоносни паразити.

Черният кимион може би е най-всеобхватното „съдържащо всичко в себе си” лечебно средство на света. От 1964 година насам има публикувани 458 изследвания на черния кимион – които потвърждават онова, което близкоизточните и северно-африкански култури знаят от хиляди години – черният кимион е наистина чудодеен лек за всичко.

Природният източник Nigella sativa - черния кимион е обект на стотици изследвания за здравето и особено за лечението и превенцията на рака. Една от активните му съставки - тимокинон, е ефикасна в намаляването на размера на съществуващи тумори. В изследвания с плъхове и хора бе открито, че маслото от семената на черен кимион:

Препятства растежа на туморите с до 50 процента

Повишава растежа на здравите клетки костен мозък с до 250 процента

Помага за производството на естествен интерферон

Демонстрира силни антибактериални и противовъзпалителни свойства

Помага за предпазването на тялото от увреждане от химиотерапия и лъчетерапия

Деактивира и/или убива определени видове ракови клетки.

Семената на черния кимион повишават имунитета, укрепват кръвоносните съдове, подобряват храносмилането, подпомагат организма при различни възпаления и др.

Уникалната комбинация в семената на черния кимион от над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека още от ранна възраст. Черното семе съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), омега 6 и 9, витамини A, B1, B2, В6 и C, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Черният кимион има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина.

Полезни свойства:

Черният кимион има следните невероятни свойства: болкоуспокояващи, антибактериални, противовъзпалителни, противоязвени, антихолинергични, противогъбични, антихипертензивни, антиоксидантни, спазмолитични, антивурисни, хипотонични, антидиабетични и много други! Наличието на фитостероли допълнително засилва възможностите за понижаване на кръвната захар и холестерола. Съдържа също аргинин, полезен за хора, претърпели травми, изгаряния, възпаления - стимулира освобождаването на хормона на растежа и синтеза на колаген. Стимулира производството на простагладини - редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично.

Уникалният за растението тимокинон показва изключителни противовъзпалителни и аналгетични качества; силен антиоксидант е и помага за прочистването от токсини. Черният кимион помага при оксидативен стрес и имунен дефицит. Като въздейства на тимуса, кимионът стимулира производството на костен мозък, активира и регулира синтеза на необходимите хормони, унищожава вируси, бактерии и гъбички. Черният кимион работи за повишаване на имунитета и за активиране на собствените жизнени сили на тялото.

Семената на черния кимион благоприятстват за:

повишаване на имунитета

укрепване на кръвоносните съдове

подобряване на храносмилането

състоянието на кожата

подпомагане на организма при различни възпаления

Семената на това лютиково растение подпомагат образуването на стомашен сок, действат диуретично, прогонват газовете, подпомагат менструацията. Черният кимион може да помогне още при алергии, астма, болка, високо кръвно налягане, контактен дерматит, екземи, при колит, множествена склероза, висок холестерол. Билката е ценна добавка в храната на хора, които страдат от епилепсия, твърди д-р Бхарат Агарвал.

Известно е, че сред предметите, намерени в гробницата на Тутанкамон е имало семена от лечебното растение. Хипократ също го е ценял много, а на латински го наричали панацея, т.е лек за всичко. Черният кимион е показал, че съдържа следните свойства, които помагат за формирането на мощната му лечебна стойност:

Аналгетик (убива болката)

Антибактериално средство

Противовъзпалително средство

Противоязвено средство

Анти-холинергично средство

Противогъбично средство

Сваля високото кръвно налягане

Антиоксидант

Спазмолитично средство

Противовирусно средство

Бронходилататор

Инхибитор на глюконеогенезата (противодиабетно средство)

Хепатозащитно средство (предпазва черния дроб)

Хипотонично средство (сваля кръвното налягане)

Влияе добре на инсулиновата чувствителност

Индуцира производството на интерферон

Ринозащитно средство (пази бъбреците)

Антагонист на левкотриените

Спира тумор некрозния фактор алфа

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.