9 ползи от белия трън

9 ползи от белия трън

Според легендата белият трън бил подарен на хората от Света Дева Мария, която им разказала за лечебните му свойства. Белите петна по листата му били капки от нейното мляко. И действително белият трън се оказа изключителен дар от боговете за хората. Наречен е така заради млечно-белия сок, който изтича от листата му. Затова често го наричат и „млечен трън“.

Белият трън съдържа съединения, които могат да поддържат здравето на кожата, черния дроб и костите и да подобрят загубата на тегло.

Белият трън може също да помогне за предотвратяване на инсулиновата резистентност и да забави растежа на рака, наред с други ползи.

1. Белия трън предпазва черния дроб, като мощен антиоксидант.

 Биологично активното вещество в белия трън е СИЛИМАРИНЪТ , който се съдържа в семената му. Силимаринът се извлича от семената и представлява група флавоноидо – силибин, силидианин, силиманин и силандрин, които помагат на чернодробните клетки да се възстановяват от увреждане, причинено от токсични вещества; тези важни вещества помагат срещу възпаления в организма, особено при възпаления на черния дроб и др.

2Белият трън може да защити костите ви. 

Остеопорозата е заболяване, причинено от прогресивна загуба на костна маса.Обикновено се развива бавно в продължение на няколко години и причинява отслабване на костите, които се чупят лесно, дори и след безобидни падания.

3. Белият трън защити кожата ви.  

Белия трън може да помогне за Вашата здрава кожа. Проучване показва, че помага за подобряване на възпалителните състояния на кожата. Учени откриха, че в белият трън има антиоксидантни и анти-стареещи ефекти върху кожата.

 4Белият трън може да намали холестерола.

Високият холестерол може да доведе до проблеми със здравето на сърцето. Някои изследвания са установили, че белият трън може да повлияе на нивата на холестерола в кръвта.

5. Белият трън спомага за загубата на килограми. 

СИЛИМАРИНЪТ спомага за загуба на тегло това предполага, че Белият трън  може да бъде от полза за тези, които искат да се изгубят излишните килограми.

6. Белият трън спомага за намалява инсулиновата резистентност.

Белия трън помага за намаляване на инсулиновата резистентност. Съединението силимарин изглежда е "обещаващо вещество" за лечение на инсулинова резистентност, включително при хора със затлъстяване и диабет тип 2.

7. Белия трън ограничава разпространението на рак.

Белият трън може да спомогне да се спре разпространението на някои видове рак.
Белият трън може да забави растежа на раковите клетки и тумора и евентуално да увеличи ефективността на химиотерапията. Учените са открили ползи за няколко вида рак, включително:

Рак на простатата, рак на гърдата, рак на маточната шийка, рак на кожата.

8. Белият трън подпомага имунната система.

Белият трън  може да помогне за укрепване на имунния отговор на човешкия организъм. Подпомага организма да се пребори с инфекции, както и да намали хроничното възпаление.

9. Какви витамини има в Белия трън?

Семената от белият трън съдържат силимарин. Тази смес съдържа химични съединения, които имат ползи за човешкото здраве.

https://biolife-bg.com/collections/масло-от-бял-трън

 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.