Значението на пчелния мед!

Значението на пчелния мед!

Защо медът е толкова важен за нас? В тази статия ще научите някои неща, които си струва да запомните и отговор на въпроса защо употребата на мед в продължение на хилядолетието продължава да нараства. Времената се променят и естествените продукти стават важна част от нашето ежедневие. Медът като лечебен продукт не е нещо ново. Познат е в медицината още преди 5000 години (в Египет), както и в традиционната китайска и индийска медицина. Използвали са го гърците, както и римляните също!

Повечето хора смятат, че медът е алтернатива на захарта, но медът е много повече от това. Той неповишава нивото на кръвната захар, поради по-ниския рейтинг на гликемичния индекс от трапезната захар. Освен това съдържа антиоксиданти, така че може да помогне срещу увреждане на клетките и консумацията му добавя енергийна стойност за тялото. Ако все още не разбирате какво е значението на меда, тази статия може да ви помогне.

Значението на меда за вашето тяло

Възможните ползи за здравето от меда са документирани от древни времена. Медът е имал много приложения, вариращи от лекуване на рани до балсамиране на мъртвите. Влияе върху телата по различни начини, в зависимост от това как се използва. За да можете да се възползвате от всички ползи от меда е добре да използвате суров мед. Обработеният мед има по-малко полезни активни съставки. В статията ще намерите няколко от най-известните ползи, които медът може да има за нашето здраве и тяло.

Засилва защитните сили на тялото

Добавянето на мед като подсладител вместо захар може да спомогне за повишаване на естествените защитни сили на тялото ви. Медът съдържа вещества, които могат да предпазят клетките в тялото от структурни увреждания т.нар. антиоксиданти. Един от антиоксидантите в меда е много силен – полифенол. Той намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Освен в меда може да бъде намерен и в плодове, зеленчуци, чай и зехтин. Суровият мед е особено богат на антиоксиданти в сравнение с преработения (загрят) мед. Цветът на меда показва концентрацията на антиоксиданти. Медът, съдържащ повече антиоксиданти, е по-тъмен на цвят.

Антибактериални ползи

Медът може да убие или инхибира растежа на широк спектър от бактериални и гъбични видове. Според проучване от 2008 г. медът може да унищожи устойчиви на лекарства бактерии, както и някои паразити, вируси и туморни клетки. Значението на меда е, че се бори с инфекциите по-добре от антибиотиците, чиято употреба често води до развитие на резистентност към тях. Докато свойствата на меда пречат на патогените да развият лесно резистентност към него. 

Медът намалява симптомите на алергии

Сезонните алергии създават проблеми за много хора. Обикновено започват през февруари и продължават до август или септември. Тези алергии се появяват, когато растенията започнат да произвеждат цветен прашец. Хората могат да вдишват цветен прашец и тялото го възприема като чужд нашественик, подобен на бактерия или вирус. В отговор, тялото започва атака, която води до симптоми на алергия. Подобно на алергичните инжекции, медът лекува алергии. С приема на местен мед, човек приема и малко количество цветен прашец, което може да причини симптоми на алергия, но консумирането му може да помогне за развитието на имунитет към него чрез производството на антитела. Така тялото свиква с наличието на цветен прашец, което води до по-слаба алергична реакция.

Медът повишава паметта и енергията

Медът е пълен с антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на клетъчното увреждане и загубата на паметта. Проучване от 2011 г. установява, че дневният прием на мед може да засили паметта при жени в постменопауза. Той може да осигури алтернативна терапия на интелектуалния спад, свързан с хормоните. След приемане на 20 мг. мед дневно, жените са имали по-добра краткосрочна памет от жените, които са приемали хормонални хапчета. Друга полза за нашия мозък е, че медът помага на тялото да абсорбира калция. Мозъкът се нуждае от калций за обработка на мисли и вземане на решения. Аржентинско проучване установява значението на меда за децата. Според него медът помага за изграждането и развитието на централната нервна система. Освен това може да намали тревожността, да подобри паметта и способността за учене и да подобри интелектуалното им представяне.

Едно от важните употреби на меда е като незабавен енергиен бустер. Медът съдържа много различни видове захарни молекули, особено глюкоза и фруктоза. Глюкозата се абсорбира бързо и действа като незабавен източник на енергия. Докато фруктозата се абсорбира по-бавно като осигуряваща енергия за по-дълъг период от време. Такива свойства осигуряват отличен енергиен тласък особено за хората, занимаващи се със спорт. 

Помага за храносмилането

Благодарение на това, че медът е леко слабително, той помага за намаляване на запека, подуванетона корема и газовете. Той е богат на „приятелски“ бактерии, които подпомагат храносмилането, намаляват алергиите и поддържат имунната система здрава. Използването на мед вместо бяла захар намалява токсичните ефекти на микотоксините в корема – отровни химични съединения, произведени от определен вид гъбички.

Значението на меда за вашата кожа

Медът е невероятна естествена съставка, която може да подобри красотата на кожата ви. Има естествени овлажнители, формули против стареене, антиоксиданти, хранителни вещества и свойства за естествено изцеление. Тези свойства го правят често срещана съставка в много продукти за грижа за кожата. Нашата кожа е най-големият ни орган, така че трябва да се грижим за нея, а медът е идеален за това. 

Насърчава заздравяването на рани и намалява белезите

Антибактериалните и антисептичните свойства на меда могат да насърчат заздравяването на рани и да предотвратят инфекции. Захарите в меда реагират по такъв начин, че не могат да се развиват микроорганизми. Медът при контакт с течности от рани и язви насърчава производството на водороден прекис, който има антибактериален ефект върху язвените зони, като ускорява заздравяването им. Той е отличен и за намаляване на белезите по лицето, кожата, тялото и устните. Помага за регенериране на тъканта на кожата чрез заздравяване на белезите. Можете да опитате рецепта, която изисква смесване на една супена лъжица мед с една супена лъжица зехтин. Нанесете сместа върху увредена кожа и я масажирайте с кръгови движения за една или две минути. След масажа поставете кърпа върху кожата си и я оставете за известно време. Ако повтаряте това ежедневно, подобрението ще бъде налице скоро.

Почиства кожата

Най-добрият начин за почистване на кожата е чрез ексфолиране. Това е процес, при който мъртвите клетки се отстраняват от кожата. С напредването на възрастта мъртвите клетки се придържат към повърхността на кожата. Премахването на мръсотията, която запушва порите, помага за предотвратяване появата на акне и пъпки. Органичната киселина от меда ускорява пилинга на мъртвите кожни клетки, стимулира кръвообращението и изравнява тена на кожата. За мека и чиста кожа опитайте скраб/маска за лице с мед и захар.

Бори се с инфекции на кожата и скалпа

Има много ползи за здравето от меда, които включват здравето на кожата и скалпа. Проучване от 2001 г. изследва ефектите на меда върху лечението на себореен дерматит и пърхот. През ден участниците нанасят разреден мед върху проблемните си зони. Медът се оставя за три часа и след това се измива с топла вода. Лечението е успешно за всички пациенти. Сърбежът е облекчен, лющенето изчезва за една седмица, лезиите – за две седмици. Пациентите, които са имали загуба на коса, също показват подобрение. Пациентите, които продължават да прилагат мед веднъж седмично в продължение на шест месеца, не страдат от рецидив.

Значението на меда като наша храна

От древни времена хората са обичали уникалния вкус и сладост на меда. Използвали са го в готвене, печене, приготвяне на десерти, напитки и домашни лекове. 

Медът е отлично допълнение към храненето на всеки човек. Най-често той се използва като алтернативен подсладител. Ползите за здравето и хранителната стойност го правят още по-здравословен избор от захарта. Основната разлика между захарта и меда е, че захарта е създадена от човека, а медът е естествен. Това означава, че захарта е силно обработена и често лишена от здравословни компоненти.

Трябва да знаем, че медът има малко повече калории от захарта (мед: 64, захар: 16), но също така и по-голяма плътност и сладост. Поради тези свойства хората, които използват мед, все пак могат да консумират по-малко калории, защото за същата интензивност на сладост трябва да се използва по-малко количество мед. Комбинацията от фруктоза и глюкоза в меда помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Гликемичният индекс на меда е по-нисък от този на захарта. Това означава, че захарите от меда се усвояват по-бавно и осигуряват енергия за по-дълъг период от време. Важно е да знаем, че именно заради това медът трябва да се консумира умерено поради високото съдържание на калории и захар.

Ако се добави към ястие, медът му придава уникален вкус, балансира и подобрява вкуса на другите съставки. За някои ястия медът може да осигури и помогне за запазване на влагата или дори да удължи срока на годност на печените изделия. Медът може да бъде чудесна съставка в сосове, дресинги, маринати и дипове, тъй като действа като свързващо вещество и ги сгъстява. Има много вкусни рецепти с мед, които си струва да опитате.

Защо медът има значение?

Медът е мощен натурален продукт и трябва да сме наясно с това! Една обикновена лъжица мед може да ви помогне да бъдете здрави и енергични. Ако все още не сте го включили в ежедневието си, може би е време да го направите и сами да видите всички предимства, които вече описахме. 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.