Слънцезащитата- важна част от нашата почивка. Какво трябва да знаем?

Слънцезащитата- важна част от нашата почивка. Какво трябва да знаем?

В разгара на лятото все по-често получаваме запитвания за безопасни слънцезащитни продукти.

Знаем, че излагането на твърде много слънце може да доведе до дългосрочни кожни проблеми.

Но наистина ли слънцезащитният крем помага за предотвратяване на кожни проблеми?

Повечето от нас знаят какво е слънцезащитен крем. Казано по-просто, слънцезащитните продукти блокират проникването на вредните ултравиолетови лъчи в кожата ни, но знаете ли, че различните слънцезащитни кремове имат различни съставки – което може да причини невиждани отрицателни странични ефекти?
По-конкретно, може да се категоризира на две: 

И така, каква е разликата между двете и защо трябва да обръщате внимание на съставките на вашия слънцезащитен крем? 


Можете да откриете основната разлика между натуралните и химическите слънцезащитни продукти, като разгледате техните съставки. Натуралните слънцезащитни продукти се състоят главно от минерали, натурални съставки и масла,  докато химическите слънцезащитни продукти са предимно от химикали.

Но как двете се различават едно от друго и как ще се отразят на Вас и Вашата кожа? Нека разберем повече подробности по-долу.

 

Натурален слънцезащитен крем

Натурален слънцезащитен крем е слънцезащитен продукт, който обикновено се формулира с минерали като титанов диоксид и цинков оксид. И двете съставки се срещат естествено, въпреки че могат да бъдат произведени и синтетично, но са безопасни за Вашата кожа. Останалите съставки са различни масла и витамини.

Едно от основните предимства на натуралния слънцезащитен крем е, че той не прониква в дълбочината на кожата Ви. Този слънцезащитен крем просто стои върху кожата ви и чрез своите минерали отразява обратно UV лъчите, които влизат в контакт с тялото Ви.

 

Химическият слънцезащитен крем

Химическият слънцезащитен крем действа доста по-различно в сравнение с натуралните слънцезащити  и това не е само защото имат различни съставки.

Химическите слънцезащитни кремове са много ефективни за защита на кожата Ви от ултравиолетовите лъчи, тъй като съставките абсорбират лъчите. Всъщност той абсорбира ултравиолетовите лъчи, преди дори да докоснат тялото Ви. Това обаче си има цена: химическият слънцезащитен крем първо се абсорбира от кожата до нейната защитна функция, а това може да причини дразнене на кожата и дискомфорт.

Освен това, тъй като химикалите се абсорбират в кожата Ви, много е възможно тези химикали да навлязат в кръвта Ви. Това може да доведе до по- големи вреди след време. 

През 2008 г. европейско изследване установява, че около 14 000 тона слънцезащитен крем излиза от хората и завършва в световните океани годишно. Една от най-популярните химически слънцезащитни съставки е оксибензонът. В проучване от 2015 г., Архив за замърсяване на околната среда и токсикология установи, че тази съставка причинява избелване на корали в световен мащаб.
От друга страна, повечето минерални слънцезащитни продукти имат толкова малки частици, че не са вредни за морския живот, защото са твърде малки, за да се абсорбират. 

Природата ни е осигурила достатъчен избор сред различни растения, чиито масла осигуряват естествена слънцезащита и можем да използваме. В допълнение или като основна функция, всички тези естествени масла са много, много полезни за кожата със своите дълбоко хидратиращи и възстановяващи функции и/или антиоксидантни и подхранващи свойства.

И така, кое е по-добро: натуралното или химическото?

Оставаме на Вас да прецените.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Моля, обърнете внимание, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.